Jajo - produkt idealny

Jajo - produkt idealny

Strona główna / Jajo / Jajo - produkt idealny

Najlepsze źródło aminokwasów, szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych – jajo to bez wątpienia doskonały produkt spożywczy, który w przyrodzie nie ma sobie równych.

Naukowcy nie mają wątpliwości, że aby w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu na wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, 
spokojnie moglibyśmy jeść tylko jaja. Ze względu na swój idealny skład jajo uznaje się za żywność leczniczą. Dzięki zawartym w jaju substancjom o wysokiej aktywności biologicznej (m.in. immunoglobuliny) coraz chętniej wykorzystywane jest również w kosmetyce. 

Co znajdziesz w jajku?

Skorupka jaj

Jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu i fosforu oraz wielu składników mineralnych tj. cynk, krzemień, selen. Można je wykorzystać do nawożenia roślin zarówno doniczkowych jak i ogrodowych.

Żółtko jaja

Zawarta w nim lecytyna, cholina, ksantofile i immunoglobuliny odżywają komórki, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zdrowe oczy i działają przeciwzapalnie.

Białko kurze

Białko jaja kurzego uznane zostało przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec składu aminokwasów, dzięki czemu nazywane jest białkiem wzorcowym, pożądanym przez sportowców. Jest to również bogate źródło witamin z grupy B (głównie B2). W przeciwieństwie do żółtka białko jaja praktycznie nie zawiera tłuszczu.

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.