Koko & Cooking

Domowe pączki

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Domowe pączki

Zegarek.svg (694 b) 90 minut

ludek.svg (807 b) 30 sztuk

ptak.svg (1 KB) Trudne

Składniki :

  • 1 kg mąki
  • 15 żółtek żółtychZnatury
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła 
  • 6 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 kieliszki spirytusu (jeden do ciasta, drugi do smażenia)
  • 0,5 l mleka 
  • olej i smalec do smażenia (najlepiej w proporcji pół na pół)
Domowe pączki

KROK 1

Przygotowanie zaczynu.

W  1 szklance ciepłego mleka rozpuścić drożdże z 2-3 łyżeczkami cukru. Posypać łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 

KROK 2 

Przygotowanie ciasta. 

Żółtko ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Roztapiamy masło (ma być ciepłe, nie gorące), mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, mleko (podgrzane), 1 kieliszek spirytusu, kogel – mogel i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Krok 3 

Gotowe ciasto nadziewamy ulubioną konfiturą i formujemy w dłoniach na kształt kuli. Pączki przed smażeniem powinny wyrosnąć jeszcze około 15 minut. 

Krok 4

Smażenie. 

Do dużego garnka wlewamy olej i roztopiony smalec (w proporcji pół na pół). Następnie dodajemy kieliszek spirytusu i rozgrzewamy. Na nagrzany olej należy kłaść tylko kilka pączków, aby swobodnie pływały. Smażymy po obu stronach na wolnym ogniu. Dekorujemy według uznania cukrem pudrem lub lukrem. 

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.