Koko & Cooking

Malinowa fantazja

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Malinowa fantazja
Zegarek.svg (694 b) 65 minut 

ludek.svg (807 b) 6 osób

ptak.svg (1 KB) Średni

Składniki: 

Biszkopt:

  •   6 jajek żółtychZnatury
  •   1 i 1/4 szklanki cukru
  •   6 łyżek oleju
  •   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • ok 500 - 600 g malin (mogą być również inne ulubione owoce)
  • 2 galaretki malinowe (lub inne - pasujące do wybranych owoców)
  • ok. 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania
Malinowa fantazja

Krok 1

Pieczenie biszkoptu.

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie cały czas miksując wlewamy olej, dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 30- 35 min. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

KROK 2

W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 3

Biszkop przekrawamy na pół (a jeśli wyrośnie większy nawet na 3 części). Jedną część pozostawiamy na blasze i wykładamy na niej maliny. Gdy galaretka będzie już tężejąca rozprowadzamy ją po owocach i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Lekko dociskając i wstawiamy do lodówki. 

KROK 4

W misce ubijamy serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem.Ubitą masę śmietanową rozprowadzamy po biszkopcie. *

KROK 5

Na koniec wierzch ciasta oprószamy wiórkami kokosowymi lub kawałkami czekolady i odsatwiamy do lodówki. 

* Pierwszy biszkopt moża przełożyć również tak, by jego połowę pokrywały maliny zalane galaretką, a drugą połowę masa śmietanowa (cienka warstwa). Przykrywamy biszkoptem i powtarzamy czynność. Na wierzch znów masa śmietanowa i posypujemy wiórkami.

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.