Koko & Cooking

Babka szafranowa

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Babka szafranowa

Zegarek.svg (694 b) 90 minut 

ludek.svg (807 b) 8-10 porcji

ptak.svg (1 KB) Średni

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 lub 6 jaj żółtychZnatury 
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy 
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu (przygotować wyciąg: zalać łyżką wrzątku na około 3 h)
Babka szafranowa

KROK 1

Masło utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie stopniowo dodawać żółtka jaj, dalej ucierając ciasto. Do powstałej masy dodawać, również stopniowo, mąkę pszenną, ziemniaczaną (kolejność nie ma znaczenia) i cukier waniliowy. 

KROK 2

Na koniec dodać proszek do pieczenia i wyciąg z szafranu (bez nitek). Do ciasta dodać ubitą z białek i 1/2 szklanki cukru pianę i delikatnie wymieszać całość. 

KROK 3

Piec w 180 st. przez około 45-50 minut (termoobieg).

Forma na babkę z kominem o średnicy 23 cm. 

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.