Koko & Cooking

Croissanty domowe

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Croissanty domowe

Zegarek.svg (694 b) 180 minut

ludek.svg (807 b) 12 sztuk

ptak.svg (1 KB) Trudne

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka (lekko podgrzanego)
  • 15-20 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajo żółteZnatury (plus 1 jajo do posmarowania)
  • 180 g masła (30g o temperaturze pokojowej i 150g schłodzone)
Croissanty domowe

KROK 1

Mąkę przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g masła. Ciasto zagnieść (mikserem). Gdy będzie elastyczne, przełożyć na posypany mąką blat i wyrabiać dalej ręcznie. Uformować kulę, włożyć do miski posypanej mąką lub natłuszczonej lekko masłem, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do momentu wyrośnięcia.

KROK 2

W tym czasie 150 g schłodzonego masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem, spłaszczyć,  uformować kwadrat na grubości ok. 1 cm i  wstawić do lodówki na 20 minut.

KROK 3

Wyrośnięte już  ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować tak, aby było ok. 2 razy większe niż uformowane w kwadrat masło.

KROK 4

Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować (najlepiej w jednym kierunku) na duży prostokąt . Następnie złożyć jak jak list. Lekko rozwałkować i zawinąć w folię,  położyć na desce i wstawić do lodówki na pół godziny. 

KROK 5

Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć w folię, położyć na desce i wstawić na 30 minut do lodówki.

KROK 6

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 8 mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Trójkąty zwinąć od podstawy w rogaliki.

KROK 7

Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je wodą, aby nie obeschły i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut. Następnie posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. 

KROK 8

Piec ok. 25- 30 minut do momentu zarumienienia. 

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.