Koko & Cooking

Domowe jagodniki

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Domowe jagodniki

Zegarek.svg (694 b) 2 godz.

ludek.svg (807 b) 14-16 porcji

ptak.svg (1 KB)Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka jaj żółteZnatury
  • 50-100 g cukru
  • 30 dag drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 80 g miękkiego masła (podzielonego na kawałki)
  • 300-500 g jagód
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Domowe jagodniki

KROK 1

Przygotowanie zaczynu: lekko ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 3-4 kopiastymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut).

KROK 2

Resztę mąki, cukier, sól, żółtka i masło wrzucić do miski, dodać gotowy zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić  pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

KROK 3

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, uformować wałek i podzielić go na około 14-16 równych części.

KROK 4

Przygotować nadzienie z jagód: umyć, osuszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i skrobi ziemniaczanej.

KROK 5

Każdy kawałek ciasta uformować na kulkę, spłaszczyć na dłoni, nałożyć jagody i zlepić brzegi. Uformować na kształt bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp.

KROK 6

Odstawić jeszcze na około kwadrans do wyrośnięcia.

KROK 7

Bułeczki piec w rozgrzanym do 200 st. piekarniku przez około 15-20 minut.

KROK 8

Udekorować według uznania: lukrem, cukrem pudrem lub kruszonką.

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.