Koko & Cooking

Tarta z musem dyniowym

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Tarta z musem dyniowym

Zegarek.svg (694 b) Powyżej 1 h

ludek.svg (807 b) 8 porcji

ptak.svg (1 KB) Średni 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 120 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 1 jajo żółteZnatury
  • 2 łyżki mleka 

Mus dyniowy:

  • około 0,5 kg dyni
  • około 0,5 l mleka (3,2 %)
  • 200 g cukru 
  • łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii
  • 2 jaja żółteZnatury
  • przyprawa korzenna (opcjonalnie)

Tarta z musem dyniowym

KROK 1

Przygotowanie ciasta kruchego.

Suche składniki przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i ugniatać do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać rozbełtane jajo oraz mleko i zagnieść ponownie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty, nakłuć widelcem i odstawić na kolejne 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować mus. 

KROK 2

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać mlekiem, dodać cukier  oraz cukier waniliowy (lub laskę wanilii). Gotować na małym ogniu do miękkości. Zdjąć z ognia, składniki zmiksować i odstawić do wystudzenia. 

KROK 3

Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą jaś i piec w 180 st. przez  15 min. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejny kwadrans. Pozostawić do ostudzenia. 

KROK 4

Do całkowicie wystudzonej masy  dodać dwa roztrzepane jaja oraz mleko. Opcjonalnie, do zaostrzenia smaku, można doprawić przyprawą korzenną.  Wszystko razem zmiksować. Wylać na upieczone ciasto i  całość piec w 160 st. około 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić i pozostawić  w lodówce - najlepiej na całą noc.

                                                                       SMACZNEGO!

Przepis wzorowany na podsatwie receptury Jamiego Oliviera 

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.