Koko & Cooking

Rogale a`la marcińskie

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Rogale a`la marcińskie

Zegarek.svg (694 b) Powyżej 1 godz.

ludek.svg (807 b) 15 porcji

ptak.svg (1 KB) Średni

Składniki:

Ciasto

  • 1 jajo żółteZnatury
  • 350 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 200 g masła

Nadzienie

  • 1/2 szklanki białego maku
  • 100 g marcepana
  • 2 łyżki miodu
  • 1 białko jaja

Do tego

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder i woda (do wykonania lukru)
  • migdały, orzechy do dekoracji

Rogale a`la marcińskie

KROK 1

Połowę mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz cukru i czekamy,  do momentu aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie gotujemy biały mak – przez około pół godziny.

KROK 2

Gdy zaczyn jest gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, cukier oraz jajo i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy na kilkanaście minut, aż lekko urośnie. Dodajemy połowę masła w niewielkich kawałkach i miksujemy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. (pod przykryciem, w ciepłym miejscu).

KROK 3

Ugotowany mak odcedzamy, studzimy i mielimy. Dodajemy do niego marcepan, ubitą pianę z białka i miód. 

KROK 4

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy. Na połowę układamy kawałki masła, ciasto składamy i czynność powtarzamy. Z płatów ciasta wycinamy trójkąty o równych ramionach. Następnie wykładamy je masą makową i zwijamy rogale. 

KROK 5

Rogale układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy ok. 15 - 20 minut (termoobieg). Po wystudzeniu smarujemy lukrem i dekorujemy. 

                                                                   SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.