Koko & Cooking

Krem z pieczonej dyni

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Krem z pieczonej dyni

 Zegarek.svg (694 b) 100 minut     

ludek.svg (807 b) 4 porcje      

ptak.svg (1 KB) Łatwe

                            

Składniki:

  •   1 średnia dynia Hokkaido (1,5 – 2 kg)
  •   buIion warzywny lub rosołowy ( około 250-300 ml)
  •   35 dag boczku wędzonego parzonego
  •  1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • śmietana do zagęszczenia
  • pestki dyni
  • 1 jajko żółteZnatury
Krem z pieczonej dyni

Krok 1

Średnią dynię Hokkaido wydrążyć  z miąższu i pestek, pokroić w plastry, skropić oliwą, posypać solą i podpiec w piekarniku do zarumienienia (około 40-60 min. w 180 st.).

Krok 2

Gdy dynia się piecze, na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. 

Krok 3

Po wyjęciu z piekarnika dynię należy ostudzić, obrać  ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i razem z podsmażonym boczkiem i cebulą zblendować na gładką masę. Całość podlać gorącym bulionem i zagotować.

Krok 4

Gotową zupę krem doprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem do smaku.

Zagęścić kwaśną śmietaną lub kremówką (według uznania).

Krok 5

Podawać z prażonymi pestkami dyni i z jakiem sadzonym. 

Smacznego! 

Przepis nadesłała Pani Małgorzata z Bełchatowa.

Zdjęcie: SUFLIDOWO

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.