Krem z pieczonej dyni
  100 minut     
 4 porcje      
 Łatwe
Składniki:
- 1 średnia dynia Hokkaido (1,5 – 2 kg)
 - buIion warzywny lub rosołowy ( około 250-300 ml)
 - 35 dag boczku wędzonego parzonego
 - 1 duża cebula
 - 2-3 ząbki czosnku
 - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa
 - śmietana do zagęszczenia
 - pestki dyni
 - 1 jajko żółteZnatury
 
                        Krok 1
Średnią dynię Hokkaido wydrążyć z miąższu i pestek, pokroić w plastry, skropić oliwą, posypać solą i podpiec w piekarniku do zarumienienia (około 40-60 min. w 180 st.).
Krok 2
Gdy dynia się piecze, na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę.
Krok 3
Po wyjęciu z piekarnika dynię należy ostudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i razem z podsmażonym boczkiem i cebulą zblendować na gładką masę. Całość podlać gorącym bulionem i zagotować.
Krok 4
Gotową zupę krem doprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem do smaku.
Zagęścić kwaśną śmietaną lub kremówką (według uznania).
Krok 5
Podawać z prażonymi pestkami dyni i z jakiem sadzonym.
Smacznego!
Przepis nadesłała Pani Małgorzata z Bełchatowa.
Zdjęcie: SUFLIDOWO