
Mazurek z kajmakiem
1 godz. 50 min.
6-10 porcji
Średni
Kruche ciasto migdałowe
- 90 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 70 g migdałów
- szczypta soli
- 2 żółtka jaj żółteZnatury
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki)
- 50 g cukru pudru
- 1 jajo żółteZnatury
- 75 g margaryny
- 75 g mąki pszennej
- 75 g migdałów
Pozostałe składniki
- gotowa masa kajmakowa
- kwaśny dżem
- bakalie do dekoracji

Ciasto migdałowe
KROK 1
Mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier puder i zmielone migdały. Całość mieszamy i robimy zagłębienie na środku, do którego dodajemy żółtka, masło i sól. Ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na około godzinę.
KROK 2
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i rozkładamy na formie. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej miski do mazurka, ciasto może pozostać prostokątne.
KROK 3
Ciasto pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C termoobiegu. Ciasto powinno być blade, nie trzymamy go w piekarniku do momentu zbrązowienia.
KROK 4
Ciasto herbatnikowe
Margarynę ucieramy z cukrem, aż stanie się puszysta. Dalej ucierając dodajemy jajo. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę pszenną i zmielone wcześniej migdały. Całość ucieramy jeszcze krótką chwilę .
Krok 5
Na brzegi podpieczonego wcześniej ciasta wyciskamy dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy herbatnikowej. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika na ok. 15 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Krok 6
Na upieczone spód już z rozetkami herbatnikowymi wylewamy podgrzany dżem (konsystencja dżemu przed podgrzaniem powinnam być raczej gęsta, nie lejąca). Podgrzewamy masę kajmakową dorzucając do niej ok 50 g masła i czekamy aż się rozpuści. Rozpuszczoną, ale nie gorącą masę kajmakową, wylewa się na wystudzony już dżem. Dekorujemy ulubionymi bakaliami.
SMACZNEGO!
Przepis nadesłała Pani Małgorzata