Koko & Cooking

Mazurek z kajmakiem

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Mazurek z kajmakiem

Zegarek.svg (694 b) 1 godz. 50 min.

ludek.svg (807 b) 6-10 porcji 

ptak.svg (1 KB) Średni

Kruche ciasto migdałowe

  • 90 g cukru pudru
  • 200 g  miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 70 g migdałów
  • szczypta soli
  • 2 żółtka jaj żółteZnatury


Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki)

  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajo żółteZnatury
  • 75 g margaryny
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g migdałów


Pozostałe składniki

  • gotowa masa kajmakowa
  • kwaśny dżem
  • bakalie do dekoracji
Mazurek z kajmakiem

Ciasto migdałowe 


KROK 1 

Mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier puder i zmielone migdały. Całość  mieszamy i robimy zagłębienie na środku, do którego dodajemy żółtka, masło i sól. Ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na około godzinę. 

KROK 2

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i rozkładamy na formie.  Jeśli nie posiadamy odpowiedniej miski do mazurka, ciasto może pozostać prostokątne.

KROK 3

Ciasto  pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C termoobiegu. Ciasto powinno być blade, nie trzymamy go w piekarniku do momentu zbrązowienia.

KROK 4

Ciasto herbatnikowe 

Margarynę ucieramy z cukrem, aż stanie się puszysta. Dalej ucierając dodajemy jajo. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę pszenną i zmielone wcześniej migdały. Całość ucieramy jeszcze krótką chwilę .

Krok 5

Na brzegi podpieczonego wcześniej ciasta wyciskamy dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy herbatnikowej. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego  do temperatury 180°C piekarnika na ok. 15 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Krok 6

Na upieczone spód już z rozetkami herbatnikowymi wylewamy podgrzany dżem (konsystencja dżemu przed podgrzaniem powinnam być raczej gęsta, nie lejąca). Podgrzewamy masę kajmakową dorzucając do niej ok 50 g masła i czekamy aż się rozpuści. Rozpuszczoną, ale nie gorącą masę kajmakową, wylewa się na wystudzony już dżem. Dekorujemy ulubionymi bakaliami.

                                                                                  SMACZNEGO!

Przepis nadesłała Pani Małgorzata

 

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.