Koko Cooking

Pasztet z gęsiny

Strona główna / Koko Cooking / Koko Cooking / Pasztet z gęsiny

Zegarek.svg (694 b) 3 godziny

ludek.svg (807 b) Powyżej 5 porcji

ptak.svg (1 KB) Średni

Składniki:

  • 1  gęś
  • 20 - 30  dag wątróbki z kurczaka lub gęsi
  • 2 jaja żółteZnatury
  • 1 łyżka soli
  • 1 gałązka rozmarynu i tymianku
  • szczypta pieprzu
  • gałka muszkatałowa
  • 1 czerstwa bułka
  • warzywa do wywaru: marchew, seler, por
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • smalec do podsmażenia 
Pasztet z gęsiny

KROK 1

Gęś umyć, osuszyć i przed gotowaniem podzielić na części. Aby wywar nie był zbyt tłusty można zdjąć także skórę. Zalać zimną wodą, dodać warzywa, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, doprawić i gotować do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. 

KROK 2

W międzyczasie na patelni podsmażyć wątróbki z posiekaną cebulą. Zostawić do ostudzenia. 

KROK 3

Gdy wywar będzie już gotowy, poczekać aż wystygnie. Następnie obrać mięso i zmielić razem z warzywami, dodać podsmażoną wątróbkę, doprawić do smaku, dodać odciśniętą bułkę i jaja; dolać odrobinę wywaru i wymieszać. Masa nie powinna być zbyt gęsta. 

KROK 4

Pasztet wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec około 1,5 ha w 170-180 st.

Smacznego!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.