Przepis na pyszną babkę z jagodami
45 min
4-5 porcji
Łatwe
Składniki:
- 250 g jagód
- 160 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jaja żółteZnatury (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g jogurtu naturalnego
- 270 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 1
Krok 2
Krok 3

Jagody lub borówki umyj i zasyp cukrem pudrem.

Do miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia

Jaja, masło, cukier oraz cukier waniliowy miksuj parę minut na najwyższych obrotach
Krok 4
Krok 5
Krok 6

Przelej masę do mąki, dadaj jogurt i wymieszaj

Do ciasta wrzuć jagody z cukrem i delikatnie wymieszaj

Ciasto wyłożyć do formy i piec w piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C)
Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i poczekać do wystygnięcia. Babkę można polać lukrem i udekorować borówkami lub jagodami
Życzymy smacznego!
